Kysterosion
Det er en helt naturlig udvikling at de danske kyster eroderes af bølger og vind. Klimaforandringer betyder dog at en stigende vandstand i havet har forøget erosionen af kysterne. En udvikling som kun vil forøges i fremtiden.
Naturen vil altid søge mod en ligevægt ved en påvirkning, så når vandstanden i havet stiger, søger de fleste kyster mod en ny ligevægt, som eskalerer erosionen af strand og skrænt. Havet æder altså af skrænt og forstrand og fører sedimentmaterialet udad hvor det aflejret så kystprofil genopnår sin ligevægt.
Erosionstyper
Der findes forskellige årsager til erosion: Akut erosion, Kronisk erosion og Læsideerosion.
Den mest aggressive kysterosion er den akutte erosion, som sker under de store efterårsstorme, hvor skrænten undergraves af voldsomme bølgepåvirkninger og der ses massive nedstyrtninger af skrænten på op til 5-15 meter. Til eksempel åd stormen Bodil i 2013 i løbet af få dage 15 meter ved Nørlev Strand og kostede grunden under adskillige sommerhuse:
Se nyhedsrapporten her: https://www.tv2nord.dk/nyheder/06-12-2013/1930/sommerhus-styrtet-i-havet
Læside erosion
Kilde og rettigheder: Kystdirektoratet / DHI / Hasløv & Kjærsgaard
Læside erosion ses ofte i forbindelse med kystsikringstiltag som høfder, hvor erosionsproblemet skubbes videre til den næste strækning. Høfderne blokerer den transporten af sand langs kysten og forøger dermed erosionen nedstrøms.
Sådan sker et skræntskred under akut erosion:
Udsatte områder langs de danske kyster
Det er særligt den jyske vestkyst, sjællands nordkyst samt Bornholm, som er hårdest plaget af kysterosion.
Kortet herunder viser de hårdest ramte kyststrækninger